Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann am amháin dairbh ainm Seán. Bhí sé postá ceithre bliadhna sula rabh an cead duine cloinne ann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a gabhail síos in mo sceadamán sa. Tiocfadh liom sa me féin a deanam com beag le lucóg agus tiocfad liom a gabhail isteach ins a buidéal sin atá ar an tabhla. Gabh isteach anois arsa Séan. Chuaidh. Nuair a fuair Séan an Bás istuigh chuir sé an corc ann. Bhí an bás istuigh anois agus ní tiochfadh leis fághail amach. Chuaidh Séan na luighe agus ar maidin lá ar na bharach d’éirigh sé go luath. D’imthigh se leis an buidéal go dtí an fhairrge agus chait amach é. Bhí an bás (ins) agus an bhuidéal caillte amhuig ar an fairrge ar féadh morán bhliadhanta. Le linn an ama sin ní bhfuair duine ar bith bás. Maidín amháin bí iasgairaigh ag iasgaireacht agus connaic siad a buidéal a snamh ar barr an uichge. Shil siad gur uisge beatha a bhí ann. Bhain siad an corc as agus (ta) tháinig an bás amach. D’imthigh an Bás go teach Shéain agus tacht Séan istuigh.
    O Seamus O Canainn a fuair me an sgeal se
    AT0332: Godfather Death