Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fa dheiread casadh fear air agus bó leis. “Deánfaid mé malairt leat” arsa Seán. “Máith go leór” arsa an fhear éile. Thug Seán leis an bó annsin agus dar leis gur mháit an rud do braon bainne a dhiumhall uaithí. Cromh sé isteach faoi’n bhó agus go díreach nuair a bhí sé ag toiseacht a (dhíol) dhiumhal thóg an bhó a cóir agus tharraing cic sa bheál air. Níor fhág sí aon fiachail ina bhéal nar bhris sí.
    Shiubhal Seán leis, igcionn tamaill casadh fear air agus dhá chloic fhaobhair leis. Rinneadh malairt eacorra agus thug Seán leis an dá cloich. Shiubhal leis go dtáinic sé go dtí sruthann. Bhí tort air agus crom sé síos le deoch a ól as an srutainn. Thuit an dá cloich isteach san sruthainn agus bhí siad as úsaid ní (bá) mhó.
    Tharraing Seán ar an bhaile agus chuir a mhátair fáilte róimhe. D’iafruigh sí dó a rabh mórán airgid aige. Thúsuig Seán agus d innis sé an sgéal ó thús go deireadh dó na mhátáir fá na rudaí a d’éirigh dó. Nuair a chualaidh sise na rabh airgead ar bith ag Seán. Chuir sí suas a láime ar a h-agaidh agus sgáirt sí amach. “A Sheán” “A Sheán” amaidhigh cuirfear amach sinn ar maidín imbárach
    AT1415: Lucky Hans
    Aodh Ó Canann