School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    D'imthigh Seaghan leis annsin i mbéal chinn agus dubhairt sé le n-a máthair ag imtheacht do nach bpillfeadh sé go gcastaoi mná air a bhí comh hamaideach leithe Ní dheachaidh sé i bhfad gur casadh scaifte mór mná air agus iad timcheall toighe ag iarraidh an teach a thionntughadh tart, nó b[hí] an ghaoth sa doras. Tháinic Seaghan fhad leo agus chuir ceist ortha caidé bhí siad ag iarraidh a dheanamh. D'innis siad do.
    "Nach bhfuil dhá dhoras ar an teach?" arsa Seaghan, "agus ó thárla go bhfuil mholfainn dhaoibh doras na gaoithe a dhruid agus doras an fhascaidh a fhosgladh".
    Rinn siad mar d'iarr Seaghan ortha agus ní raibh an gaoth sa doras annsin aca. Fuai[r] Seaghan airgead uatha ar son na comhairle a thug sé daobhtha.
    D'imthigh sé leis agus lúthghair air, ach ní dheachaidh sé i bhfad eile go bhfacaidh sé scaifte mór daoine agus iad ag iarraidh bó a chur suas i mullach toighe
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)