Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfuigheadh siad dídean na hoidhche. Sa deireadh chonnaic siad solas agus chuaidh siad fhad leis. Chuaidh an fear a ba’ sine isteach a iarraidh foscadh na hoidhche. Goidé bhí istigh roimhe ach fathach mór. Nuair a chonnaic an fathach é ag bualadh ‘un toighe, d’éirigh sé, fuair greim ar a chlaidheamh agus mharbhuigh sé é.
    Nuair a chonnaic an bheirt eile, caidé dhéirigh do n-a ndearbhrathair, scannruigh siad, agus théich an méid a bhí ann a n-anam le h-eagla. D’imthigh siad leo go dtí gur casadh teach eile ortha. Bhuail an dara fear isteach annso ar lorg lóistín na h-oidhche. Bhí fathach eile sa teach seo, agus nuair a chonnaic sé an fear ag teacht isteach, fuair greim ar a chlaidheamh agus steall an ceann de.
    Ní raibh ag an tríomhadh fear annsin ach é fhéin. Siubhail sé leis go dtáinic sé go dtí teach eile - teach mór a bhí ann. Bhuail sé isteach go bhfeicfeadh sé an bhfuigheadh sé foscadh an toighe go maidín. Ní raibh a’n dhuine istigh roimhe ach fear a bhí ar leabaidh an bháis.
    Anna Ní Crosain
    Proinsias Mac Grianna