Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    h aois pósta. Scríobh siad sin síos ann dhá leabhar agus fuair gach fear aca leabhar. Annsin scar an bheirt uadh na chéile agus chuaidh ‘acha’n fear aca a bhealach fhéin.
    D’éirigh an saoghal go maith leis an fear thiar agus i gcionn roinnt bliadhantach bhí sé ‘n-a shuidhe go teith; ach bhí [at’rach]? scéil le hinnse ag an fhear i bhfus ná bheir boichtíneacht an t-saoghail air.
    Nuair a bhí an gasúr ag tarraingt ar fhichead bliadhan bhí sé ag amharc fríd chuid leabharthach a athra. Chonnaic sé an rud a bhí scríobhtha fá dtaoibh do fhéin agus an ghiorsach shiar i gConnachta. Chuir sé ceist ar a athair caidé fá dtaobh de’n rud a bhí scríobhtha sa leabhar. D’innis an t-athair do caidé mar bhí ó thús go deireadh
    “Ach”, ar’ seisean, “ní’l maith ar bith duit a ghabhail siar go Connachta á hiarraidh sin, mar tá sí i bhfad ró-ghalanta fá do choinne-se. Tá sí comh-galanta agus go bhfuil dhá
    AT0851: The Princess who Cannot Solve the Riddle
    Iseabal Níc Pháidín