School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    an rud céadna a rinn an bheirt eile an chead lá. Nuair a chuaidh sí fhad leis an chaislean d’iarr sí ar na gasúraí gan a’n dhuine leigint isteach go dtiocfadh sise lá thar na bharach. D’imthigh sí leithe annsin agus thug sí leithe an cailín eile ‘na bhaile fosta.
    Nuair a bhí siad sa bhaile d’iarr an bainríogháin ar an chailín a ghabhail amach leithe go dtí go bhfeicfeadh sí an raibh an leas inghean ag tabhairt an bhídh chuig na bochta agus dubhairt an cailín go raibh.
    An tríomhadh lá cuireadh bean na dtrí súil leithe. Shiubhail siad leo giota mór fada gur casadh crann ubhall ortha. D’iarr an leas inghean ar an chailín ubhall a ithe, ubhall a bhaint, agus ubhall a thabhairt leithe, agus dubhairt sí nach dtabhairfeadh. D’imthigh siad leo giota eile gur casadh crann spionóg ortha. D’iarr sí uirri an rud céadna a dheanamh agus dubhairt sí nach ndeanfadh. Chuaidh siad giota eile ar aghaidh agus casadh
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máire Ní Ghallchobhair