Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean ann fadó agus bhíodar an bhocht. bhí sé ráite an uair sin go raibh gréasaí liopracán ag dul thart san oidhche agus air bíth a gheobhfadh greim air agus an sparan a iarraidh air go mbéadh sé saidhbhir go deo. Oidhche amháin shocruigh an bheirt acu dul ag tóireacht an lioprachán agus chuaidh. Ar an gcnoc a thugadar a n-aghaidh i dtosach. Nuair a bhi siad tamall amach san gcnoc chonnaic siad fear ag teacht chucu. "Tá sé againn anois" a deir an fear leis an bean agus is fada ar a thóir muid. Ba dochtúir a bhi ann agus cheap siad se gurbh bé an greasaidhe lioprachán a bhí ann. Rith siad annsin agus fuair siad greim ar an dochtúir. "Cuir uiat do sparan anois" adeir siad leis. "Níl aon sparan agam" a deir an dochtúir bocht.
    "Ná bac le do chuid magadh anois a deir siad "ach cuir uait an sparán. Aithneann muid go maith gurbh tú an greasaidhe liopracán." "Leig uait mé" a dubhairt sé. "Is dochtúir mé agus
    Nóra Ní Fhlaithbheartaigh
    Mac Dara Ó Fhlaithbheartaigh