Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fadó, agus chuala mé sean-fhear á rádh go bhfuil aon oidhche fé leith san mbliadhain, go mbíonn sidheóga le cloisteál ag cainnt san ngleann sin.

Coille Ricard:- Fuair an choill sin a h-ainm ó fhear an-uasal ar a dtugadh Ricárd. Aon la breagh Samhraidh chuir sé a lán plandaí thart thimcheall a tighe, agus dubhairt sé le n-a mhnaoi "nuair a bhéidh mise sean béidh na plandaí seo go h -árd."
    Nuair a bhí sé ag dul in aois, aon lá amháin, chuaidh sé amach ag breathnú ar an gcoill breág a bhí aige. Lá gaothmhar a bhí ann, agus bhí an gaoth ag séideadh go fíochmhar agus sul ar tháinig an sean-fhear isteach thuit ceann de na crannta air agus marbhuigheadh é.

Lios na gCaorach: Sin lios eile cúpla míle ó Roscomáin agus chuala mé go bhfuair suas le céad caorach bás leis an ocras ann fadó. Tá tobar fíor-uisge ann anois, agus chuala mé sean-bhean á rádh nach bhfuil sé ceart do aon duine deoch a fhágháil as.
    Dubhairt sí go raibh fear ag teacht abhaile ó'n aonach aon lá amháin, agus go raibh
    Currach Mhaolmhuire, Co. na Gaillimhe