Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Rith an madra abhaile ar ais go dtí an teach. Rinne sé iarracht dul isteach ins an dteach acu níor fead sé mar bhí na doirse agus na fuinneoga dúnta go daingean. Thosaigh sé ag tafaint ansin agus ar deire tháinig duine den línaighe amach chuige. Rinne sé iarracht an madra a mhealladh isteach. Nuair a nach raibh an madra sásta dul isteach ghlaodh sé ar muintir an tígh agus tháinig sé amach chuige. Thosaigh an madra ag rith i dtreo na páirce in a raibh a mháistir sínte, ceap na daoine go raibh sé as a meabhair. Lean siad é agus threoriugh sé stad go dtí an áit a raibh an píobaire píobaire. Is ar éigean a bhí sé beo ar chor a bith. Bhí sé beagnach chlúdaithe leis an sneachta. Thug na fir abhaile chuig an teach feilme é agus i gceann cúpla seachtaine. Bhí sé slán follán arís. Marach an mhadra gheobhfad an píobaire bás an oidhche sin.
    1. am
    Eibhlín Ní hEóláin