Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    oidhche chuireadh siad mála tuighe ann. Nuair a bhéiread bó thiubhraidh siad isteach san theach í, agus chuireadh siad í seomra beag i a bhí fan teach nach raibh fuinneóg ar bith air. Tíghthe gan binn ar bith a bhíodh aca. Bhíodh da doras air, ach bhíodh Maide Éamonn le ceann aca í gcomhnuidhe, agus d'fágadh siad duinnte é i gcomhnuidhe. Bhiodh bord, cathaoir, agus cúpla stóilín beag san gcistineach. Bhíodh stól fada aca agus codluigheadh fear an tighe ann.
  2. Biodh dlighe ag muintir Shasana go gcaitheadh saighdiúirí an darna leabadh a b'fhearr sa teach a fhághail. Tháinig saighdiúir chuig teach agus dubhairt sé go gcaithfeadh se an darna leabaidh a fhághail. "geobhaidh tú sin agus fáilte" arsa fear a tighe, "ach fágfaidh sin Diarmuid fuar anocht."
    Is gearr go dtáinic D'iarmuid ag gnuascht ag an doras. "Nil aon áit istigh agat anoct" arsan fear mar caithfidh an saighdiúir do leabaidh a fhághailt. D'eirigh an saighdiúir do agus dubhairt sé "muna a bhfuil aon áit agam le codhladh acht leabaidh na muice ní bheidh me annseo" Amach leis agus ní g
        1. foirgnimh
    Bríghid Bhreathnach