Scoil: Cluain an Bhrúnaigh (uimhir rolla 13385)

Cluain Brón, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Ghiobúnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé buinn fá róthaí, ná ní dhéanann sé geatai ná spealtracha. Ní dhéanann an gabha aon obair amuigh fán aer.
    Seo abairtí a bhaineann le gaibhneacht. Tugann sé goradh don iarainn, sin é buaileann sé é le ord. Má théachtann an iarainn sin é má éirigheann sé fuar, tugann sé goradh eile dó. Ní dhéantar aon usáid do uisge na ceardchain ná do na blúirí dearga iarainn.
    Ní raibh call ar an ngabha ariamh chun rudaí speisialta. Ní cuireadh na daoine rudaí ag an ngabha mar bronntanaisí. Bhí comarta móra ag an ngabha, chun aicidí do leigheas, chun fiacla do tharraint, agus cuireadh sé earraideacha chun franncaigh do dhibirt".
    Bhí triúr gaibhne san áit fadó agus bhíodar an-láidir. Bhí dá céardchain eile san áit fadó, ceann i gCorr na Móna, agus an ceann eile i mBaile an Tobair. Ba leis beirt fear darbh ainm "Tomás Breathnach" iad. Bhíodh scéalta agus filidheachta acu ins na ceardchain fadó, acht deintí uirlisí feilme ionnta. Ní raibh baint ariamh ag céardchain acu le aon cath stáireamhail.
    Sorcha Ní Shúilleabháin
    Mícheal Ó Súilleabháin