Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

béal í agus i gcionn tamaill eile shín sí an triomhad chuige í.
    Rugh sé uirthi agus cuir na bhéal í agus shásaimh sé é féin go maith dhi. Nuair a bhí sé (sásaimh) sasta tug sé dhi é agus dúbhairt. Beannacht dé leth anam agus lé h-anam do marbh. Rug sí uirthi agus dhein sí trí gháire as a corp dé beatha id shaoghal agus id shláinte ar seise tá na Phurgudóireact cuitigte dhom anois agus táim ullam chun dul go níoghacht na Bhflatas. Sin é an purgudóireacht a cuireadh orm agus cathain fanacht annsan go mbuaileadh do leitheidse chúgham. "Seo an phíp" ar sies leis agus ní gádh dhuit aon tobac a cheannach acht má thugann d'aénne eile í intheóchaidh sí na luath.
    Seadh a dúbhairt sí, caithfimíd imtheacht ó chéile agus táim-se ag imtheacht go dtí sna flaithis. Téighir-si abhaile agus ní baoghal duit agus go
    Siobhán Nic Gearailt
    Muiris Mac Gearailt