Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Eóghan Ruadh ag imteacht roimis uair amháin agus casadh an sagart paróiste leis ar an mbóthair. Bheannuigheadar dá chéile agus labhair an sagart le Eoghan.
    "Geobhair an chroc fós a chladhaire" ar seisean. Níor fhreagair Eóghan in ao'chor ach d'imthigh sé leis ag cur an bhóthair de. Tháinig sé go tig an t-sagairt agus chuaidh sé isteach agus d'iarr sé an chroc ar an seirbiseach, mar go ndúbhairt an sagart leis é fhághail. Fuair sé an chroc agus d'imthigh sé . Níorbh fhada gur bhuail an sagart leis agus do theasbáin sé an chroc don sagart agus dubhairt sé "Tá an chroc agam a athair" ar seisean.
  2. Bhí Eóghan Ruadh i bparóiste éigint uair agus dubhairt an sagart paróiste ón altóir gan é a leigint isteach ina dtigthe in-aoncur mar nárbh ró mhaith an t-ainm a bhí ar Eóghan. Ní raibh aon áit ag Eóghan chun fanacht ann agus chuaidh sé go tig an t-sagairt agus dubhairt sé leis go gcaithfeadh an sagart féin é choimead i rith na seachtmhaine mar ní raibh aon áit eile aige. B'éigean do'n sagart é choimeád ar feadh seachtmhaine agus an Domhnach 'na dhiaidh sin labhair sé leis na daoine arís agus dubhairt sé nárbh aon díogbhail Eóghan a leigint isteach mar nárbh air féin a bhí an locht in aonchor ach ar na seanmná a bhíodh ag gabháilt dó agus ag cuir cathú air.
      1. filíocht