Scoil: Both Íseal (uimhir rolla 16744)

An Bhoth Íseal, Co. Chiarraí
Séamus Ua Conchobhair

Ar an leathanach seo

1. Sa blíadhain 1819 tháinig gaoth árd agus tuille mór. D'fan síád ann ar feadh ceithre lá agus ceithre oidhece. Chuirdeadar eagla mó ar na daoine.
    San am san bhí fear 'n-a chómhnuidhe i Snaidhm dar'b ainm Seán Ua Chonchubhair. Bhí sé 'n-a chómhnuidhe in aice Loch Éigian. Deirig an gaoth go h-ana árd. Leag sí cuid de'n slín as an dtig. Leag sí alán croinn inaice an tíghe.
    Annsan do stab an gaoth agus tháinig tuille mór. Cuaidh sí isteach i dtig Shean Ua Conchuchair, san oidhche. Bhí leanbh ins an tig. Bhí sí ina chodgladh i clíabhán agus do bhádhach an leanbh. Núair eirig a mháthair ar maidin agus nuair a chonnaic sí an leanbh marbh chuaidh sí amach agus do bhádhach sí í féin. Tá síad churtha i Baile na hEaglaise i Snaidhm.
    Annsan chuaidh Seán Ua Chonchubhair go dtí Alba. Bhí an tig ann ar feadh tamaill gan aoinne i gcómhnuidhe innte. Tar éis tamaill do thuit sí.
    1. próisis agus feiniméin
    Seán Ua Cobthuigh