Scoil: Na Cnoicíní (uimhir rolla 13124)

An Garrán Iarthach, Co. Chiarraí
Seán S. Ó Cuimín

1. An Feirmeóir agus an buachaill Aimsire
    Bhí feirmeóir ann uair agus bhí buachaill aimsire aige darb ainm do Diarmuid. Ní raibh rath ná treó ar Diarmuid is ba chuma leis cionnus a dheineadh sé an obair do’n fheirmeóir, ach é dhéanamh slíghe éigin dó. Bhíodh sé amach ag bóithreóireacht na h-aon oidhche go dtí a dó uair déag. Is annsan nuair a raghadh sé isteach chaitheadh sé an oidche leathta ar a dteine is ní cuirfeadh an saoghal a codla é. Badh mheasa ná san fós é cur as an leabaidh ar maidin. Bhíodh an feirmeóir ag plé is a’ bruighean leis ag iarraidh comaoin éigin a chur air ach ba bheag an torradh a thugadh Diarmuid air ach scaoileadh leis is leogaint dó bheith a’ cainnt. Bhí a theanga geall leis taithte aige ó bheith a’ bearra air.
    Seadh, nuair an bhí a bhliadhain istig ag Diarmuid is dócha go raibh athás a chroidhe ar an bhfeirmeóir.go is ndubhairt sé leis féin go dtabharfaidh sé bata is bóthar dó. Nuair a bhí sé a’ thabhairt a thuarastal dó annsan dubhairt Diarmuid
    Bean Uí Chonaill
    Port Mhic Aoidh, Co. Chiarraí