Scoil: Na Cnoicíní (uimhir rolla 13124)

An Garrán Iarthach, Co. Chiarraí
Seán S. Ó Cuimín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis gur mhaith leis saghas éigin teistiméireachta d’fhághail uaidh le h-aghaidh bóthair dó. Dubhairt an feirmeóir go dtabharradh ‘s fáilte. Do leig sé air bheith ana bhuidheach de mar dheadh agus ní gan cúis é. Ní raibh aon léigheann ag Diarmuid ná tabhairt suas ach cómh beag, is do bhí fhios ag an bhfeirmeóir go maith ná raibh, is go raibh an-seans aige bheith suas leis t’réis ar dhein sé d’imirtheá air. Bhí feith na filíochta san bhfeirmeóir seo leis. Fuair sé píosa páipéir, peann, is dubh ‘s do sgríobh sé amach an teistiméireachta ar neómat a’ chluig. So mar dubhairt sé:
    “A Dhiarmuid bé an diabhal thú cur sa tsúsa,
    Agus a Dhairmuid bé an diabhal tú cur id dhúiseacht