Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    éirighe gais ortha, Taoscair le sluasad na clais. Cuireann sé áíth cré ortha leo, nuair a bhíonn na gais láidir ortha.
    Sprayaleann sé annsan iad i dtosach an Iúil no bféidir níos luath dá mbeadh aimsear ceóígh ann. Geibheann sé cloca gorma, agus sóid bán agus bairrle uisge. Measgainn siad le céile iad ocht bpúint cloca gorma, deic bpúint sód bán, agus dachad galún uisge agus spráyalann le scathan fraoig nuair ná mbíónn inneal spráyála aige.
    Bainnean sé annsan iad i ndeire an Fhóghmhair le ráimhne. Is cruaidh an obair í sin, nuair a bhíonn braiméar ann agus is deas an obair í nuair a bhíonn na fiadháighle go léir imthigthe agus an talamh go bhreágh bog. Cuireann sé ins na puill iad. Deineann sé puill fada caola. Dá mbeadh na puill leathan lobhifidis na prátaí. Bheadh iomarcha ar a gcéile teithidís. Buaileann sé cotha raithineach ortha sa poll, agus cóta cré anuas ar sin, go daingeann leis, agus