Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

Dubhairt sé leis féin go raibh duine éigin ag magadh fé, agus d'éirig sé airís an triómhadh uair.
    Gaibh sé amach do féin, agus dubhairt sé go leathneochadh sé amach go dtí bruac na catharach. Ins an pháirt ba dheilbhe agus ba uaigne de'n cathair, chonnaic sé ibhfad uaidh caol sholaisín bheag, agus dubhairt sé leis féin go ragadh sé fé dhéin an solaisín mar bhféidir gurbé sin an áit. Dimthig sé air agus is amhlaidh a bhí botháiní[n] bocht dealbh ann, agus doras ana bheag air. agus díslig sé síos, agus chuaidh sé isteach ann.
    Is amhlaidh a bhí istig fear i gcúinne an bhotháinín, agus é ina agó an bháis, agus dubhairt sé leis féin. "Ní foláir gurbé seo an áit". Do shuidh sé ar an dtaobh thall den botháin agus bhí sé ag faire ar an bhfear.
    Is geárr gur thairring an fear an puth deirineach, agus tháinig amach as a bhéal
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)