Scoil: Duíbhlios

Duílis, Co. Chorcaí
Seán Ó Súilleabháin

1. Brighidh Ní Ríogáin, ó'n Gurrán o Thúaidh,
    Bhí fear in Druim Mhóir bréis agus caogadh bliadhan o shóin. Agus do goid se 23 cloch chruithneachtan o athair agus do thúg sé é go bárr an mhuillin Druim Mhóir.
    Bhí fear éile i Ceim na Carrraige agus tá sé amuich air go dtúg sé sách míne on Scibrín ar a dhróm.
    Bhí fír sa ceanntair seó agus bhí cháil ortha maidir le a dhéineadir lén a bhfíachla. - Tomaí Samhnaí a bhéadh ceann acu agus Dómhnall O Laoghaire a béadh an ceann éile. Do bhéireadh áoinne dén bhéirt seó ar léath bhárraill díughthe agus do cháitheadh sé thár a chéann é. Tá go leór daoine sa ceanntar seo a fhéacha Dómhnall O Laoghaire ag tabháirt cís prátaidhe thár pháirch le gréim a fhíachla ar an ré. Bí an beirt sin na mbeatadh go dti cúpla bliain o thoin Do cailleadh an fear ba mhó cáil des na seana daoine cuig blian o thoin. (Sean Eoin OSuilleabháin o Gort na Cabhlarge ([?]).
    Dala an sgeal atha amuigh air Seán - thug se da sac mine (20 cloch an ceann) o muileann Dún na mBarr (Beanntraighe) do dtí an Bothar - mala díobh fe gach oscal. Bhíodh comortais caithe cloch ins an t-Sean Aonach Beal Atha Buidhe 50 bliain o thoin agus bheireadh Seán Eoin an craobh a bhíodh ann.
    Deini[?] Donncadh Rúadh on Duibhe Lios. Fear ana laidir abeadh e so leis - Thódadh se [?] ceardcann le greim láimhe ar soc na [?] agus do caitheadh se tamall uaidh í. Bhí se go h iongatach leis le togaint cloch.
    Seán Ó Súilleabháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)