Scoil: Duíbhlios

Duílis, Co. Chorcaí
Seán Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bóláileact - Bhí cáil ar fuid Corgaighe an na bóláilaidhe on gceanntar so. - Curlaí Mor O Riogáin, Seán OCroinín, Sean de Rossa [?] sean-aimsir. Dob'é Curlaí Mor an fear a bfearr díobh adeirtear fós ghur cur sé ból (28 oz) tar an Caisleán nar-naice agus ní raibh fear ar bith in iarthathar Corgaighe a thabarfadh agaidh air.
    Timcheall na bliana 1918-20 bhí bolálaidhe thar bharr in aice na h aite seo. Tadg Seáin Teidí (ODonncadha) Tagh OCrúadhlaoich on gColomán agus Concubhar Óg ÓCathain ó [?] an Gaorchaidh. Bhíodar so go léir cómh maith le cheile agus bhíodh comórtaisí móra i bplé acu go minic. Bhuadar ar a raibh on Banndan thiar agus biodh Géill mora ar gach scór. Bhí £100 an duine idir Donncadha agus Calmán O Pedler's Cross (Bandon) Thugadar araon fe Bennett (Killeady) agus bhí sé sin ró glic dóibh, cé go mbidís cómh maith leis. Bíodh £100 agus £200 géill ar gach Scór. Ní raibh de bhreis ag Bennett ar OCruadhlaoich ach 4 slait. Mar a gceadhna bhí idir Donncadhs agus OCatháin maith go leór cuige, ach bhí [?] an tSaogháil ag Bennett agus eolus a cheird go maith aige. Bhuaidh sé ortha go leir pé sgéal.
    i gCúr saí [?] Reatha bí cáil ar Seán OCoileáin (Colling the Runner) ón Doire gClárhach. Bi duine de muinntir Muirtuille on [?] Tadhg na Sraidhe a cuireadh geall go mbeadh tosach aige ar capall o'n a thig féin go Dromdaleig. Adeirtear go mbearaidh sé ar giorraidhe reatha.
    Danny Pad Denis (Collons) of CoumKilla could catch a running Rabbit
    Jack Hurley (Deelis) Ran from Deelis to Bantry and back in an hour (17 miles prox).