Scoil: Macha na gClaidhe (uimhir rolla 16086)

Macha na Cléibhe, Co. Chorcaí
Cathal Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go bhfuil Saidbhreas i dtaisge tamall beag ar an dtaobh thuaidh do bearna Cusán (Coosane gap) áit atá suas beagnac le 3 mhíle ar an dtaobh thoir de'n scoil seo inaice an bhóthair a ritheann idir an áit seo agus Dúnmaoinmhuige (baile mór)
    Do réir an scéil do bhé dream fear a chuir i bhfolac ann é. Is amhlaidh do robáileadar bannc Sgibrín (Skibbereen town Co. Cork).
    Deirtear gur coróíneacha leath coróineacha a cuireadh i bhfolach agus an "Queens Head ar gach ceann aca."
    Do chuaidh píléírí ó Sgibrín indhiaidh na Robáilaidhte. Fuar na Robáiluidhte gaoth an fhochail agus b'é sin an fath a cuireadar an t-airgead i dtaisge in an aith uaigneac sin imeasg na gcnoc.
    Do deineadh iarracht ar é d'fhághail. Is amhlaidh do chuardaigh fear darbh ainm Donncadha De Barra (Cómhnuigheann mach an fhir sin fós) dhá acra thalman le grafán agus theip air an saidbreas d'fhághail.
    Micheál O Laoghaire
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)