Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Sar a bhféadfahd Seán teacht ináirde air agus do bhí sé deachair a ndóithin an uair sin féin.
    An turas so bhí sé toilteannach ar theacht le Seán. Nuair a chonnaic na driotháracha an capall breágh do lúigheadar amach le h-iongnadh agus le h-allthacht. "Má geibheann sibh na cruidhte is fearr is féidir a fhághail agus an srathar agus an t-iallait is fearr de'm capaill-se féadfaidh sibh an dá capall déag eile do bheith agaibh" ar seisean.
    Bhí áthas ar na driotháracha eile agus do fuaradar na cruidhte abhí le fághail agus an srathar agus an t-iallat is fearr agus do chuireadar ar an gcapall iad agus do bhí na cruidhte chómh láidir san go raibh na clocha ag léimt in áirde sa spéir leis an bhfuinneamh.
    D'fhan Seán slán ag na driotháracha agus do chomáin sé leis fé dhéin páláis an rígh. Bhí gach aoinne ag féachaint ar an gcapall breágh.
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Cáit Ní Shúileabháin