Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Do bhí a lán tithe i gCill Gharbháin i gContae Chiarraí agus bhíodar ag fáil bháis...

Do bhí líon tíghe i gCíll Garbháin i gContae Chiarraighe agus bhíodar ag fághail bháis na nduine is na nduine Dubhairt sean bhean a bhí ann leó nuair a bhí duine aca á cur drom an comartha/ na cómhrann a iompáil leis an greín Do dheineadar amhlaidh agus as san amach ní bhfuair
    Do bhí fear bocht ag ínnsint an sgéil so i dtig m-athar fadó.
    Do bhí feirmeóir i gConntae Chiarraighe agus do teip ortha aon ím a dheanamh Chuireadar fios ar an sagart cun Aifrean a rád sa tig feuchaint a ndeanfhadh sé aon tairbhe. Nuair a tháinig an sagart dubhairt sé leó an t-uachtar a chur isteach sa mheidir agus beith a deanamh agus gad a cur timceall na meidre. Nuair a bhí an gad ar an meidir dubhairt sé leó díngeacha admhaid a dheanamh agus nuair a bhí na díngeacha deanta aca dubhairt sé leó iad a thiomaint idir an gad agus an meadar. Bhídís a bhfhárgadh anois is arís an faid a bí an tAifrean
    Seán Ó Cruadhlaoich
    Gort an Imill, Co. Chorcaí