Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    meisce. Bhí brón ar an bhfear mar mheas sé gur marbh a bhí an capall agus bhain sé dhe an croiceann agus dhíol sé é. Chuaidh sé abaile agus ar maidin chualaidh sé an cliotar amuich tímcheall an clós.
    Chuaidh sé amach agus cad a bhí ann acht an capal. Mhairbh sé cúpla caora agus chuir sé na croicinn ar an gcapall agus nuair a bhíodar te agus an fhuil ortha ghreamuigheadar don gcapall. D'fásadh olann ar an gcapall gach bliain i na dhiaidh sin agus bearrtí dhe é. D'oibrig an capall cómh maith i na dhiaidh sin agus a dhein sé roimis.
    Óm athair a fuaireas an scéal seo a fuair on "Yankí Crowley."

Muircheartach Ó Seaghdha