Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Nuair a gheibheann duine bás ní ceart do aoine gol go dtí go mbíonn an corp nighte agus leigthe amach agus an Choróinn Mhuire ráidhte. Má bhíonn duine breóidhte ag trácht ar pháirceanna glasa sin cómhartha go bhfuil sé ag dul chun báis. Cuirtear bórd ag bun cosa an duine mhairbh agus cuirtear cúig coinnle ag lasadh anáirde air nuair a thagann an oidhche.
    Cuirtear beirt i gcóir tobac agus anaois agus píopaí mar deirtear nách ceart do dhuine dul i na aonfhear. Nuair a thagann duine chun tórainm deireann sé le fear an tighe, "Tá aithreachas orm mar gheall ar do thrioblóid," agus téigheann sé síos le taobh an duine mhairbh ag paidireóireacht. An fhaid a bheadh an tóramh ar siubhal ní ceart do aoine dul i na aonfhear i gcóir uisce nó adhbhar teine i gcóir tig an chuirp nó do aon nídh eile.
    Stoptar an clog nuair a geibheann duine bás sa tig. Fadó deintí caoineadh taréis na Coróineach Mhuire sa mheadhon oidhche. Dá mbeadh duine ag fághail bháis istig i leabaidh cleití ba