Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 05_027

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 05_027

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar a chloigeann. Ní raibh aon mhaith do'n mach é rádh nuair nach raibh sé ráidte ag an athair é fhéin. Ní raibh ráidte aige acht "in-ainm. Níor eirigh leis na focla eile a bheith ráidhte aige nuair a leag sí an tslat droideacta air a cheánn. Ní raibh an mach le tuile moille a deanamh.
    Bhí sé ag imteacht abaile ag a mháthair le innseacht dhí faoi'n athair. Ní raibh sé leath bealaigh abhaile nuair a chas a mháthair dhó agus an mada in-einfheacht lei agus cupla duine eile freisin. Bhí an-áthas air an mach nuair a chonnaic sé a mháthair ag tigeacht agus na daoine eile in-einfeacht lei. Sé an chéad rud a d'fiafruigh an mach dhóibh Cé d'innis daoibh faoi m'athair agus dubhairt an mháthair céard atá
    Siúbhán Ní Chúláin
    Tomás Ó Cúláin