Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 09_020

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 09_020

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin a dhéanamh dhuit a deir ceathrú aile caol cruaidh. Cúl do chinn dom a mhac ubhall Óir Rí in-Éirinn agus nuair a d'iomhpuigh sé thart aríst bhí na beithidhig, caoraibh agus caiple ann. Nuair a chuaidh sé abhaile go dtí a muinntir dubhairt sé leo breathnú amach agus chonnaic siad-san gach rud dá raibh amuigh Ó fan ó'n gcladach a deir a athair níl an t-óganach sin acht ag leigint leat. Chuaid sé ag an gcladach an t-ríomhad lá agus ní raibh sé i bhfad ann nó go bhfaca sé an soitheach ag teacht. Chuadar ag imirt aríst agus bhuaidh mac ubhall Óir Rí in-Éirinn Tabhair do bhreith: Cuirim go bhrut ort an bhean-óg is fearr agus is deise in-Éirinn a bheith in mo shéomra. Cait sin a bheith déanta. Nuair a chuaidh sé abhaile sé an chéad rud a rinne sé breathnú ins an séomra agus chonnaic ann an bhean ba aile ar an
    Sorcha Ní Chúláin
    Seósamh Ó Cúláin