Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 09_021

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 09_021

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    domhann. Chuaid sé agus theasbáin sé dhá mhuinntir í. Do fhliuch sé le deóra í agus do thriomhuig sé le pógaí í agus más thios a fuair sé í is t-shuas a d'fág sé í. Phós siad annsin agus bhí bainis coicís aca teine mhíosa agus gríosach bliadhna. D'fan sé tamall ó'n gcladach annsin agus bhí áthas mór ar a atair agus dubhairt sé a bheith cinnte gan a ghabhail in-aice leis an gcladach níos mó mar deir sé nach raibh i Mac ubhall Óir Rí in-Éirinn acht draoideóir. Acht mar sin féin chuaidh sé ag an gcladach aríst agus bhí Ceathrú Aile caol cruadh ann roime. Tá sé in-am agat a theacht nó cá raibh tú le fada. Cuadar ag imirt annsin agus do bhuaidh Ceathrú an Aile. "Tabhair do bhreith anois". Cuirim go bhreith orth gan dhá bhéile a ithe ar an mbord go bfáige tú fios claibhe soluis an t-aon sgéal agus an ain-sgéal a thabhairt in mo
    Sorcha Ní Chúláin
    Seósamh Ó Cúláin