School: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mayo
Cáit Nic Aodha

1. Bhí fear ann uair Samhain agus bhi mach amhain aige. San am sin i n-áit chios nuair a bhí aig airgead gan , thughadh no daoine beitidhig caoirig ná muca na rudai mar sin go dti an Tigneara Talamh.
    Cuir an read a mac go ti siR Niall .
    Bhí Sir Niall i na chomnaidhe i mBaile Feacann. Chuaidh an gacur go dtí é le muc . Sul ar imthigh sé dubhairt a atair leis muineac a béith air agus gach focal a deirfead sé le sir Niall 'sir a rádh'
    Nuair a tainig sé go dti teach sir Niall chuaidh sé isteach agus thugh sé an an muc do agus dubhairt sé ' Cuir sir mathair, sir mise chuigh Sir Niall le Sir Muca .
    Bríghid Ní Ghallchobhair
    An Caiseal, Co. Mayo