School: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mayo
Cáit Nic Aodha

1. Bí fear ann uair amhain agus bhí mach amhain aige. Rinnead an fear, an mach agus dearbhrathar a mnaoi rud eicint as bealach. Cuireadh an dlige ortha agus shocruigh sé sin gur thuill siad an chroch.
    Nuair thainigh lá a gcrochta, ní raibh an bean leis an teach fhágháil. Nuair a fuair sí na fir imthighthe dimthigh sise chomh maith. Nuair thainigh sí chomh fada leis an áit a raibh siad bhí an sagart leobhtha.
    Bhí an doras druigte amach. Tosuig an bhean ag caoineadh. Bí sí ag caoineadh iongantac árd agus ní raibh an sagart ábalta an faoisidin a tabhairt de na fir. Leig siad isteach i agus dubhairt siad leí ceirbi duine de na triúr ar mhaith leí go leigfeadh siad abhaile é. Bhí sí ag cuimhnead agus ní raibh fhios aici cé acú a bearfadh sí abhaile leí, sa deireadh dubhairt sí go bearfeadh sí a dearbrathar abhaile. Dfiafruig siad di cen fágh an raibh sí ag tabairt a dearbhrathar abhaile agus ag fágháil an fear agus a mach na diaid, agus dubhairt sí.
    Geobaid mé fear i dtom
    Geobaid me mach a mbruinn