School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Tá paidreacha ag na sean-daoine nar fhoghluim siad ar sgoil. Nuair a bhíonn duine ag obair ins an pháirc no thart timcheall an tighe no ait ar bit agus ma bionn duine eile ag dul thart deireann se "Bail o Dhia ar do obair" agus deireann an duine eile arais do "Go mo h-é dhuit" Deireann na daoine gur ceart an paidir sin a rád
    Nuair a théigheann duine isteach i dteach a chomharsanach deireann se "Go mbeannuighidh Dia annso" agus deireann an lion-tighe Dia is Muire duit.
    Má theigheann tú isteach i dteach eile in mo cheanntar agus má bionn bean an tighe ag fuagháil má deireann sí leat snáth a chur isteach i cró na snáthaide agus má chuireann tú isteach e deireann sí "Go coimeada Dia radharc na súile dhuit."
    Má éirigheann storm agus má bíonn sé ag ag breith an fheir no coirce leis deireann na daoine "Dia idir sinn agus an anachain."
    Bríghidh Ní Chuimilín
    Gort, Co. Mayo