School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. (continued from previous page)
    abhaile shíl sé go mbéadh an bó seo teacht in a dhiaidh acht ní raibh. D'fhán sé tamall go bhfeicfheadh sé an raibh sí teacht acht ní raibh sí
    Annsin chuaidh sé amach dhá cuartughadh. Níor éirigh leis í fagháil. Thuig siad annsin gur istigh sa ráithín a bhí sí agus níor bhac siad léi. An maidin in a dhiaidh sin, nuair a d'éirigh siad chonnaic siad an bó ag an doras agus í chómh maith is a bhí sí ariamh cheana.
    (3)
    Tá ráithín i d'túrglas agus tá staighre ag dul sios ann agus tá doras iarainn air. Uair amháin bhí Cartúr an Tughearns Talmhain ag dul thart in-aice leis an ráithín. D'innsigh fear darbh ainm Eamonn O Ciaráin dó go raibh ór thíos ins an ráithín acht go raibh faitíos ar na daoine dul síos ann mar gheall ar na sidheóga.
    Thóisigh an fear uasal ag gáire agus dubhairt sé . "Tabhair
    Sorcha Ní Seibhleáin