School: Poll an tSómais (roll number 16283)

Poll an tSómais, Co. Mayo
Proinnsias Mac Gearailt

1. Tá céibh ag Béal na Muiruidhe idir Ghleann na Gaed agus Ros Dubh, agus ón tsean aimsir tá bád le fághail annsin chun na daoine do chur anonn is anall. Faoi churam Mhuintir Chorrdubh an bád seo síos leis na Ciantaibh, agus níor cailleadh aoine ann ariamh gidh go bhfuil an áit an chontabhairteach, agus an sruth atá ag rith tríd. Níl a shatharadh in Éirinn le deitheanas acht amáin Beál an Bhuláin in Acaill.
    Bathadh beirt póillí, Ó'Fallúin ó Co na Gailaimh agus Seán Ó'Connaill, ó Co an Cláir, agus Sean (sic Jack) Mac Graith a bhí i mbun an churraigh in a raibh siad ag dul treasna Oidhche Coille 1912.
    Snamhiadóiri breaghtha a beadh iad uilig. San bhfoghmhar 1925 bathadh Sean Mac An tSaoir, stócach a ndeachaidh amach ag snamh, agus a scuaibadh le fánaidh