School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. Bhíodh arán eornán agus arán mine coirce aca fadó. Bacti, agus arán déanta as fataí - cáca fatai (an cáca is deise dár itheadh ariamh) Ní bhíódh arán cruithneachtan aca acht um Nodlag. Gheobadh gach bean tighe cloch nó dhá cloich plúir le h-aghaidh na Nodlag.
    Bhíodh máilín eornán ar crochadh ar an mballa os cionn na teineadh d'á thrimadh. Meilte í do réir mar bhíodh an mhin ag teastáíl. Uisge fuar a cuirtí san min eornan nó min choirce. Bhiodh cuma cearcaill ar an gcáca agus é tuairm ordlach ar airde. Cuirte é annsoin ar leic an abhainn os cómhair na teineadh go mbíodh sé bruithte. Bhiodh an leac ina a seasamh agus taca léíthe - cúpla fód b'féidir
    Bhíodh arán eile ag daoine fior-bhochta. Déantai cáca le mini bhuidhe ar an dóígh ceudna a's a déantaí an cáca min-choirce. Cuirtí annsin é idir duilleóga cabáiste ar leac an teallaigh agus an griosach anuas air. Is minic a chualaidh mé go mbíodh sé go h-an-mhilis acht ní fhaca mé féín
    1. products