School: Garrán Bán, Dúngarbhán

Garranbaun, Co. Waterford
Tomás Ó Maolchatha

1. (continued from previous page)
    Com Duala nó Loch Chaoinleáin - Deirtear go bhfuil spéir-bhean na comhnuidhe fá an loch so agus go bhfuil a folt agus a h-eudaighe comh geal leis an lítis. Sin é an cúis tugadh Com Duala ar an áit.
    Loch Mhóra
    Deirtear gur síde - Bhean Mór agus go bhfuil sí in a comhnuidhe sa loch agus scata bréagh ba bainnt aici. Ba Bána agus Cluasa Dearga artha iseadh iad agus tagann siad féin agus Mór amach ar an Sliabh gach oidhche.
    Na Sciollóga - An Sciollóg Mhór agus An Sciollóg Bheag dá loch eile.
    Com Fiadh agus na Comalocha ar an dtaobh thiar den Comaraigh. Atá ilphiast i gCom Fiadh. Is ar an sliabh a bhíodh sé agus é ag ithe na mbeathaidheach agus na ndaoine gur chuir Naomh Pádruig sa loch.
    Comshingaun, Co. Waterford