School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. Níos fuide siar na mar áta cuimhne ag ceachtar againn, bhí fear beag baoideach in a comhnaide ins na sléibhte agus ní rabh ciall ar bith aige, agus ba maith leis beana faghail.
    Lá amhain cuaidh sé go dtí an bhaile mhór agus leag sé a shuile ar cailín deas uasal. Bhí sí dóigheamhail, dathamhail agus modhamhail, agus ní amhareadh sí ar an fhear sin, siocair go rabh a bhrístá stróctha agus bhí cnap dubh ar a cheann le gruaig.
    Oidhche amhain bhí gach duine amuigh ar an t-sráid a radh “An brosfaid tú mé an bposfaidh tú mé a Seamuis”.
    Tharla go rabh sean asal ag Seamús agus oidhce amhain tainig móran seafaire go dó an teach ó Loch Iasg ón Tullach na Gréine agus ó Loch na mBróg, scaol siad amach
    Éibhlín Ní Giolla Easbuic
    Disert, Co. Donegal