School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. Aon uair amhain bhí bhean na comhnuidhe san áit seo agus ní rabh aici acht aon mac amhain, Sean a b’ainm dó.
    Lá amhain dubhairt a mathair leis go gcaitfead sé dul ar shiubhal agus saothrughadh a fhaghail i n-áit éiginteach.
    Ar maidin lá ar ná bhárach durigh Sean go bréagh luath agus ar shiubhal leis. Siubhal sé leis go dtáinig sé fhád lé caislean mór dúbh. Isteach leis agus bhí fathach mór granndha ann. Ce’n gnoithe ata agat annseo ars an fathach le Sean agus dubhairt Sean go rabh sí ag iarraidh saothrughad. Leoga ars an fathach ta neart oibre agam – sa duit. Caithfidh tú boitheach a cartughadh damh nar cartuigheadh lé seacht mbliadhna. Cuaidh
    AT0313: The Girl as Helper
    Ríota Nic Suibhne