School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    lá bheadh sé leagtha 'san oidhche. Dubhairt an fear leis go gcuirfeadh seisean a thriúr mach cuige la thar na barach, agus da mbeadh fios aige an doigh le failte a chur rompa go mbeadh an caisleán tógtha acu roimh an oidhche. Tainig an triúr oigfear lá thar na barach agus sé an failte a chuir an prionnsa rompa, nó an cead fhear, "Coiscéim cotrom ar chlocha", an dara fear, "Tusa an fear léigheanta" agus an triomhadh fear, "Sé mur mbeatha uilig in aoinfeacht". Ba é seo an failte cheart le cur rompa, agus thóg siad an caisleán an lá sin, agus níor thuit sé an oidhche sin nó go cionn a bhfad in a dhiaidh sin
  2. An Luchóg Chroidheamhail.
    Bhí sean-bhean ann aon uair amháin agus bhí sí na comhnuidhe leithe féin ar bharr sléibhe. Ní raibh de cuideachta aice acht luchóg bheug bhaoideach. Bhí an bheirt acu an-mhór le cheile agus bhearfadh
    Brighid Ní Domhnaill
    Cróibh, Co. Donegal