Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ar na h-Agallaí am amháin ar bh'ainm do Antóin Dubh. Fear neamh-eaglach a bhí ann agus ghníodh sé morán de rudaí nach mbíodh ciall ar bith leo.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Cupla lá ina dhiaidh seo, fuair duine muinnteardha de chuid Antóin bás agus chuaidh Antóin 'un an Chlocháin Leith fa choinne cónrach. Nuair a bhí sé ag teacht aniar ag Árd-na-Leice thainic an oidhche air. D'fhág sé síos an chomhnair, bhain an clár díthe, chuaidh isteach inntí agus chodhluigh sé go maidín inntí. Ar maidín an lá thar na bhárach casadh fear ar Antóin agus d'innis sé do fa'n rud a rinne sé. Dubhairt an fear leis nach raibh sé ceart aige a leithéid a dheanamh, agus roime chupla oidhche go mbéadh sé fada go leor ina chodhladh inntí, agus b'fhíor do, an oidhche thar na bhárach fuarthas marbh é i mboitheach an tsaghairt ar an Chlochán Liath.
    Sgéalaidhe: Antóin Breatnach, Áirdmhín, Clochán Liath.
    Sgríobhnóir: Domhnall Breatnach, Áirdmhín, Clochán Liath.
  2. Scéal

Sgéal
    Bhí sin ann agus is fada a bhí, dá mbéinn-se ann an uair sin ní bhéinn ann anois; dá mbéinn bodhar ní chluinfinn é, agus dá mbéinn baladh ní chumfainn é. Bhí gasúr ann uair a droch-shaoghail agus bhí sé na chomhnaidhe i gCo Thirconaill. D'éirigh sé aníos ina bhuachaill bhreag ach bhí sé iongantach mór luadhthach. Bhí teach pobail beag comhgarach
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Bríghid Ní Dhubhgáin