Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí sin ann agus is fadó bhí, bhí bean ann aon uair amháin agus ba ghnáthach léithe a bheith ag deanamh póitín. Mar ba ghnáthach léithe a bheith thuas ins an t-seomra bhí sí i bhfus ins an chisteanaighe lá amháin, agus tháinic péas isteach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an gasúr gur chuir sé fhéin agus a mhathair é. d'imthigh an péus ón ghasúr annsin agus tháinig an gasúr isteach chuig na mháthair agus dubhairt sé léithe gur innis seisean do’n phéus gur chuir siad an péus eile an lá roimhe sin. Goidé atá déanta againn ars’n mhathair, agus dubhairt sí go gcaithfeadh siad an péus a thógail amach agus gabhar a chu isteach ina áit.
    Thóg siad amach an péus agus chuir siad gabhar isteach ina áit. Agus an dara lá tháinig péus amach agus d’iarr sé ar an ghasúr an áit a thaisbeáint dó agus thaisbeáin, agus goidé bhí ann ach gabhar. “Amadáin,” ars ‘an péus, “nach bhfeiceann tú gur sin gabhar!”
    Sgéalaidhe: Sorcha Ní Dhomhnaill, Airdmhín, Clochán Liath.
    Scríbhneoir: Brígid Ní Domhnaill, Airdmhín.
  2. Scéal

Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht. Ní rabh aca ach bó amháin ach ní rabh airgead ar bith aca.

Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht. Ní rabh aca ach bó amháin ach ní rabh airgead ar bith aca.
    Ba ghnáthach leo an bhó a leigean amach go luath gach maidin. Bhí sí amuigh oidhche amháin agus ní rabh an fear ábalta a fhághail. Ar dhóigh éiginteacht bhí a intinn ag innse do go dteachaidh sí i bpoll agus
    Maighread Ní Chinnéide
    Cró Bheithe, Co. Dhún na nGall