School: Druim na Rath (roll number 12428)

Droim na Rátha, Co. Donegal
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. (continued from previous page)
    Chruinnigh muintear an toighe uilig amach annsin agus toban leobhtha .Thoisigh siad agus chuir siad na rudaí uilig istach 'sa' tuban agus nuair a bhí siad uilig istuigh bhí an tuban lán, agus cha rabh ann acht go rabh cúigear acú ábalta an tuban a thógal isteach san truachail. Tugadh na bhaile e annsin agus tugadh isteach san tigh agus cuireadh an tuban na shuidh ar an tábla ins an t-seomra.
    Thoisigh siad uilig ag amharc ar na rudaí deasa annsin. Bhí beirt thorch ann. Tá dearmadh deánta agam anois ar an mheid fhainne a bhí ann, - bhí níos mó no fice acu, - bhí leath-dúisin braislead, slabhraí deasa, biorain deasa, rudaí cosamhmail le spurainibh, agus leir rudaí , níl rabh fhios ag aon dhuine caidé an mhaith a bhí anntú.
    Chruinnigh muintear na h-áite uilig isteach le h-amharc ar an ór agus bhí teach Dhomhnaill lán o chúl go doras ach a'n oidhche. Chuaidh na sean-dhuine rith an lae gus na duine eile ins an oidhche agus bhí gach duine ag radh go rabh a fhórtuin deánta ag Domhnall.
    Bhí go maith agus ní rabh go h-olc. Ar an cúigeadh lá bhí Domhnall agus a teaglach uilig 'nar shuidhe ag glacadh a ndinneara nuair a chualaidh siad an trup ar an t-sráid.
    "Seo duine eile ag teacht," arsa fear a' toighe, níl fhios agam caidé deanfear muid, tá mé ag éirigh tuirseach leostha."
    Ach cha rabh an focal deírneach as a bhéal no tháinic an tighearna thalaimh isteach agus cuma criosta air. Bhí sé saighdiura dhubha leis (Sé sin na sean POLICE). Sheas siad i lar
    Éamonn Mac Dhúrnáín
    Múinteoir