School: Crois-Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. 1. Nuair do bhíodh na daoine ag déanamh maistr fadó, do bhíodh (is tá fós) ar gach duine a thagadh isteach lámh conganta a thabhairt
    dóibh ar eagla nach mbéadh siad i ndon aon im a fhághail as. Bristí an "charm"" san mbealach sin agus ní bhíodh an cuairteoir indon an t-im a ghoid uatha.
    2. Ar an gcéad Dia Luain de'n bhliadhain nua theigheadh na mná go dtí an baile mór leis na h-uibheachaí, agus do bhéarfadh siad an t-airgead ar fad, a gheobhfaidhe orra, abhaile leo, gan pinghin a chaitheamh as.
    Má chaithfeadh duine airgead an lá sin do bhéadh sé gá chaitheamh ar feadh na bliadhna.
    3. Salann a dóirtiú, sin comhartha an mí-adha, agus leis an dochar a bhaint as caith gráinín de treasna do ghualann chlé.
    Seósamh Ó Flaitheartaigh
    Tonlegee, Co. Galway