School: Crois-Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Cuireadh athair Micheíl Brennan arsa sheilbh san mbliadhain 1798. Tar éis a bháis pósadh Miceál, acht ní raibh aon áit aige chun a bhrídeach a thabhairt chuige. Do bhí sé in a thaoiseach san Arm "The United Irishmen" agus tháinig a chomrádaí le chéile agaus do thóg siad teach dhó. Tháinigeadar aon lá amháin le chéile chun é a dhéanamh ar an teorainn idir dhá phíosa talmhan. Bhí triur fir ag Togáil an tighe sin agus ba iad a n-ainmneacha ná 'Morning, "Noone' and "Knight" and dubhairt na fir oibre eile go raibheadar ag obair le morning, noon, and night. Tá an teach in a seasamh fós agus tá síolraí Michéil in a gcomhnaidh innti go dtí an lá atá ann indiu. Tá an teach suidhte in aice le Balla i gCondae Mhuigheó.
    Séamus Phleamonn
    Tuam, Co. Galway