School: Crois-Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. (continued from previous page)
    Fuair mé na sgéalta sin ar fad ó mo mháthair atá ina comhnuidhe i gCill Craobhantaigh agus atá 60 bliadhna d'aois.
    Deir na sean-daoine nach ceart gráineóg a mharbhadh mar uair amháin bhí an Mhaighdean Mhuire an-ocrasach agus ní raibh biadh aici ná deoch. Chuala gráineóg í ag guidhe ar Dhia agus d'imthigh se leis go h-ubhall-ghort. Chuaidh sé suas ar chrann agus san am sin ní raibh na spící atá ar a dhruim anois ann chor ar bith. Le na bhéal bhain sé na h-ubhlai agus chaith sé go talamh iad. Bhí se ag cuimhniú annsin ar an gcaoi a thógfadh sé go dtí an Mhaighdean iad. Dhearc se thart agus
  2. Deir na sean-daoine nach ceart gráineóg a mharbhadh mar uair amháin bhí an Mhaighdean Mhuire an-ocrasach agus ní raibh biadh aici ná deoch. Chuala gráineóg í ag guidhe ar Dhia agus d'imthigh le leis go h-ubhall-ghort. Chuaidh sé suas ar chrann agus san am sin ní raibh na spící atá atá ar a dhruim anois ann chor ar bith. Le na bhéal bhain sé na h-ubhlai agus chaith sé go talamh iad. Bhí sé ag cuimhniú annsin ar an gcaoi a thógfadh sé go dtí an Mhaighdean iad. Dhearc sé thart agus
    Áine Ní Bhriain
    Cloonkeenbeg, Co. Galway