School: Crois-Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Uair amháin bhí fear ann arbh ainm dó Páidín Ó Mogáin. Athair do Shéamus Ó Mogáin - atá in a shean-fhear anois - do b'eadh é. Bhí
    sé in a chomhnuidhe i gCluain Caoilbhigh. Deirtí gur sórt sideóige abhí ann, mar uair amháin d'imthigh na 'daoine maithe' go Sligeach ag robáil tighe-ghrúduighthe agus d'imthigh seisen leó. Cheap se gur ar chapall rása abhí sé ag marcuigheacht nó gur shroich sé an áit 'na bhfuil an muilleann ag Pat Lynch anois. Chonnaic sé annsin gur ag chéacht ádhmaid abhí sé ag marcuigheacht agus dubhairt sé "M'anam ó'n diabhal, droch-rath ar mo shean-mhaide béam".
    Áine Ní Bhriain
    Cloonkeenbeg, Co. Galway