School: Crois-Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Fear an-ghlic do b'eadh an Goban Saor. Bhí mac aige. Uair amháin chuir an Gobán Saor a mhac chuig an margadh le craiceann caorach
    agus an an t-olann air a dhíol agus dubhairt leis an craiceann is a luach a thabhairt abhaile dhó. D'imthigh an mac leis acht nuair chuala na daoine céard a bhí sé ag rádh, d'imthigheadar ar a bhealach. Sa dheire thiar thall thainig cailín óg chuige agus deimheas aici. Ghearr sí an t-olann de'n chraiceann agus thug luach olna dó. D'imthigh an mac abhaile annsin thug an t-airgead is an craiceann d'athair. D'iarr an t-athair ar a mhac fios a chur ar an gcailín teacht chuige agus a rádh léithe gan teacht san ló nó san oidhche, gan teacht ar bhóthar nó treasna páirce agus gan teacht leí féin acht mar sin
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Áine Ní Bhriain