School: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (roll number 12138)

Brownsgrove, Co. Galway
Pádhraic Ó hAnnracháin

1. Bliadhanta ó shoin do bhí bean agus a mac ina gcomhnuidhe i mbotháinín beag ar chuimhais phortaigh i Knockatee míle no mar sin ó Dhún-mhór. Nóirín Dall
    a tugtaoi uirthi mar do bhí sí dall agus ní raibh sí in ann aon rud a fheiceál agus Micilín Ruadh a tugtaoi ar a mac mar bhí cloigeann ruadh air. Sinn féiner calma a bheadh Micilín Ruadh agus bhíodh sé go síorraidhe ag déanamh
    luigheacháin ar na blac-an-tans a bheith ag teacht isteach san mbaile ar thóir Mhicilín Ruaidhe chun é a lámhadh.
    Bhíodh Nóirín Dall ciaptha cráidhte leis na blac-an-tans ag buaileadh
    isteach chuici, ag cur a traicín beag trí-na- chéile agus ag cur ceisteanna uirthi i dtaobh Micilín "An raibh sé sa mbaile aréir?" "Ca bhfuil sé anois?" agus mar sin de. Ní raibh fhios ag éinne cá mbíodh Micilín i bhfolach. Bhí sé ráidhte go raibh uachais aige i gcoill Mhic Aodha i Sliabh baile ar an taobh thuaidh de Knockatee acht bíodh nó ná bíodh is cinnte go bhfuair sé fásgadh ó na blac-an-tans i dtíghthe áirithe fe'n dtuaith go minic.
    Oidhche amháin nuair do bhí Micilín Ruadh sa mbaile do chuala sé torann an ghluaisteáin mhóir a bhíodh ag na blac-an-tans ag fágadh Dún Mór. D'imthigh é féin agus Nóirín Dall amach an doras iadhta go
    Máire Nic Eathach
    Beagh (Browne), Co. Galway