School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Oidhche, do bhí ann fadó, fadó ariamh, bhí fear ina chomhnuidhe I gComanara agus bhí sé pósta agus bhí páistí aige. Bhí sé bocht agus ní raibh sé indon iad do thogáilt, acht séard do chuimhne sé air, capall a ghoid agus é do dhíol. Rugadh air, ag an aonach agus chuir siad an capall abhaile go dtí an athtornaigh chun é do chonbhghaile go dtí lá na cuirce.
    Oidhche do bhi ann agus d’éaluigh an athtornaigh go dtí teach an fhir agus thug sé an capall leis, agus dubhirt sé leis a rádh le na daoine lá na cuirte gur uaidh fein a ghoid sé é. Chuimhnigh sé ar rud nual eile, bháin sida crudh amháin d’en chapall agus sgríobh siad ainm an athtornaigh ar an gcrúdh. Thainig lá na céirce annsin agus thug siad an capall go dtí an chúirt an lá sin, ag docheistnuigheadar an fear. Do bhreathnúgheadar ar an gcapall
    Cáit Breathnach
    An Léim Thiar, Co. Galway