School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. "Uch Muc"
    Tá sean teach í lár na sléibhte cúpla míle ó mo theach i n-aice an t-sean bhóthair atá ag poch ó chrois Bhóthair Mhaama go Uachtarárd. Lá amháin tháinig fear agus math-ghamhain go dtí an teach ag iarraidh loisdín. Níor mhaith le fear an tighe an math-ghamhain do chuir sa teach. Thóg sé an mhuic a bhí i dteach na muic as. Ghoid fear na muca eile a bhí ag fear an tighe an oidhche roimhe sin. Chuir sé an math-ghamhain i gcró na muc. Í lár an oidhche sin chúala siad sgreadadh.
    Chaudhadar go gcró na muc agus chonnaic siad fear i lámhaibh an mhathghamhna. Dubhairt an fear abhí í lámhaibh an mhathghamhna gur ghoid sé na muca eile agus gur tháinigh sé air ais arís le na muca eile a fhághail agus nuair a bhí sé ag dul thart ar an stábla rug an mathghamhair air. Tugadh an gadaidhe o's cómhair an dlighe agus chuireadh isteach sa bpriosúin ar feadh bliadhna é.
    Letterfore, Co. Galway
    Roibeard Mac Donnacha