School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Tá Ainmeacha ar na ba atá againne agus seo cuid achú "Sgeadó"m ar an mbó bhreac "Méirín", ar an mbó dhuibh agus "Sunnesó", ar bhó an chinn Bháin agus an Bhó Bheag ar an mbó bháin. Bó a bhéirfeadh laoigh bheadh sí an chrosta chun cruidhte agus caithfeadh buadhrach do chuir ar a dhá cois deire chun i dó stopadh ó bheadh a ciacál. Tá Ainmidhthe eile againn freisin Tháiris na ba. Tá capaill, asail muca agus caoirigh againn. Tá caoirigh againn agus tá ainm ortha seo chuid achú "Breachan" ar an cheann glas agus an "Crusacg" ar an gcaoirigh leis an éadan breac agus "Sabhnín", ar an breata
    Cáit Breathnach
    An Léim Thiar, Co. Galway